Podělte se o své zkušenosti, rady a tipy, jak se vám daří zařazovat luštěniny do jídelníčku.
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
1
1
1
Čočku bych také mohla vytáhnout. S cibulkou, možná s kouskem masa, jestli nebudu líná ho vytáhnout z mrazáku a upéct... Nebo možná šoulet, mám ode všeho trochu.
Já si asi čočku dám zítra.
A já si dnes na výjezdu do Prahy dala čočku s vejcem:-)
Protože zase začínám bojovat s bílkovinami , oprašuji luštěninový blog :-)
Zahájila jsem namočením hrachu na pučálku :-)
Humus jsem měla na jednotlamkách. Aspoň mi je nikdo nesnědl.
Čočka na kyselo asi dnes převládla ve spoustě domácností :-), u nás též.
čočková polévka je výborná, také ji děláme a přidáváme další zeleninu jako mrkev, celer atd.
Čočkovou polévku jsem měla tento týden dvakrát.
Hummus jsem měla předevčírem,a byl skvělý.Připravoval ho jeden náš známý,zatím jsem nejedla lepší než ten,který právě on dělá.Určitě bylo ve formě hummusu luštěnin daleko nad plán.
Dneska k svačině hummus s knäckebrotem a okurkou, tak luštěniny i vláknina splněné. Zítra ta čočková polévka, čočka se už máčí.
A dneska jsem udělala rychlovku - základem plechovka bílé fazole v ajské omáčce.
Na Nový rok bude mít skoro každý čočku. I já....
Na Nový rok se u nás už tradičně jí čočka na kyselo s uzeným masem, volským okem a cibulkou pěkně do růžova osmaženou. K tomu kyselou okurku z vlastních zdrojů.
Já si čočku dám už dnes,včera jsem to nestihla,přijela jsem domů po 4 dnech a dala přednost zelenině.
Já na Nový rok určitě čočkovou polévku. Dnes doplněny zásoby luštěnin - koupena čočka, cizrna a dva druhy hummusů.
Ještě zbyla hrachovka od Štědrého dne, takže tenhle týden splněno.
Já dělám na Nový rok čočku s nějakým kusem vepřového, nejlepší je jazyk, případně uzený ocásek. Maso uvařím do měkka v papoiňáku už na Silvestra. Pokud mám uzený ocásek, vykrájím z něj velké libovější kusy (ty nakrájím na jezení za syrova nebo je ohřeju v mikrovlnce, případně uvařím v polévce dodatečně se zeleninou) a do papiňáku dám dlouhodobě vařit kosti, kůže, šlachy a tak... Vývar nechám zchladnout na balkoně a pak z něj seberu vrchní usazený tuk, zbytek je výborný nemastný základ pro novoroční polévku (přidám zeleniku, krupičku, případně vejce.
Čočku má většina lidí ráda jen tak, ne na kyselo, takže k ní pak dělám jen osmahnutou cibulku. A k ovaru si lidi můžou podle libosti vzít kyselou okurku a různé druhy hořčice.
Čočková polévka je u nás tradicí na Nový rok -:)
Překopala jsem špajz a připravila si sterilovanou cizrnu do salátu, poslední konzervu.Loni to bylo fakt dobrý.Mám i sušenou, takže zřejmě udělám na sváteční zob tu praženou variantu.Kolem volných dní se to sní a možná nebude zapotřebí tolika
strážnických brambůrků :-)
Tento týden jsem měla pouze cizrnovou pomazánku,nějak jsem na luštěniny pozapomněla.
Koukám, že luštěniny se dneska nějak rozjely :-)
Taky jsme měli čočkovou polévku .
Čočku jsem měla v úterý v restauraci s uzeným masem a okurkou a dnes jsem měla hrachovou polévku s krutonky.
Mamce jsem vpašovala do lednice cizrnové pomazánky z Lidlu a zachutnaly jí.Mám radost:-)
Čočková polévka bude na Nový rok, aby byly peníze :-))
Taky jsem na oběd dělala čočku na kyselo s vejcem :-), mňam .
Tak u nás dnes zelňčka a čočka na kyselo s uzeným.......už se na to moc těším....
Zítra fazolačka, už se těším.
Musim zas namočit cizrnu a udělat polévku, posledně měla úspěch.
Tak tenhle týden mám splněno, byla polévka z luštěninové směsi. Zjistila jsem , že polévky z luštěnin u nás už naprosto zdomácněly.
U mě dnes čočková polévka.
Dnes bramborový guláš doplněný o vařené fazole, moc jsme so s manželem pochutnali.
Moc píšeme :-))
Yogii, ajanka: Však jsem to v Technické poradně prorokovala. Další bude podle mě na řadě na řadě zelenina.
Tak já měla dneska bufetu k snídani (po odběru krve na lačno) hrachovou polévku. Byla výborná.
Taky mne tento měsíc zlobí, dlouho ukládá a dlouho se otevírá :-(.
Dnes na oběd zbytek čočkových palačinek :-) mňam a hned je splněno :-).
Měsíc luštěnin mne už taky zlobí - otvírá se dlouho a teď jsem napsala komentář, který mi zmizel a neuložil se. Když jsem ho tedy napsala ještě jednou, tak se najednou objevily oba...
Dneska mám už dvoje luštěniny - cizrnový hummus k svačině a čočku s vejcem k obědu :-).
Dneska na oběd palačinky z červené čočky s ošeničným kváskem a domácí meruňkovou marmeládou se sníženým obsahem cukru a taky tvarohem :-). Dobrůtka :-).
Včera jsme byly s kamarádkou v jedné mexické restauraci,kde jsme si dala fazolovou polévku s kukuřičnými tortilami(ty byly nakrájené na tenké nudličky a moc mi chutnaly).Ovšem polévka,to byl jeden oheň!Tak jsem to pojala jako vypálení červíků a taky bacilů,kterých je teď na podzim víc než dost.
Tak teď ještě mlsání hrášek ve wasabi, co tu dcera nechala nedojedený. Wasabi mám ráda. No, teď jsem se podívala na složení a už nemlsám- palmáč a barviva.
Dnes jsem si na oběd dělala chutě na bretaňské fazole, ale než jsem se tam dostala, tak už nebyly :-(. tak jsem musela vzít zavděk přírodní hovězí pečení s rýží a teď si dát k svačině aspoň hummus s paprikou a mrkví.
V dětství jsme mívali na oběd zelí a becoky(na ostravsku strakaté fazole gigant)....Mamka říkala, že ty fazole jsou tam místo masa a díky projektu už vím, že nekecala.Měla jsem to jídlo ráda , pak měl člověk takové.....povznášející pocity :-))
To věřím, taky ji musím někdy udělat!
Tak můžu poreferovat, zelňačka s fazolemi je skvělá.
Bude zelňačka a v ní tentokrát místo brambor obří fazole, jsem na to sama zvědavá.
Namočila jsem čočku a dnes udělám čočkovou polévku a jelikož ji nemám spočítanou, tak vše odvažuji, abych si ji přidala do mých receptů.